Sosiaalinen oppiminen

Sosiaalinen oppiminen esittelyssä

Sosiaalinen oppiminen viittaa epävirallisiin prosesseihin, joissa käyttäjät oppivat luokkahuoneen tai verkkokurssin ulkopuolella. Arkioppimista tapahtuu työpaikalla koko ajan, ja organisaatiossa on paljon piilevää tietoa. Kunnon työkalut tekevät oppimisesta tehokasta ja osallistavaa tavalla, joka ei häiritse päivätyötä.

Sosiaalinen oppiminen käytännössä

Sosiaalista oppimista voidaan verrata sosiaaliseen mediaan ja YouTubeen: kollegat jakavat osaamista keskenään videoiden, chatin ja muiden medioiden kautta. Some-ajassa varttuneille nuorille sosiaalinen oppiminen on jo selviö, ja työnantajille se on jatkossa tärkeä vetovoimatekijä.

Sosiaalisen oppimisen edut

Sosiaalinen oppiminen parantaa henkilöstön sitoutumista, lisää työviihtyvyyttä ja parantaa tuloksia. Samalla se synnyttää oppivan organisaation, jossa osaamista kerätään ja kehitetään koko ajan.

Vaatimukset

Oppivan organisaation onnistuminen edellyttää some-alustaa, johon tietoa voidaan kerätä ja jossa sitä voidaan jakaa. Alustan aktiivikäyttäjät saavat tunnustusta ja huomiota, ja energia voi alkaa virrata osallistujien kesken. Tässä on apua myös tekoälystä, jota hyödyntämällä oikea tieto tavoittaa oikeat henkilöt.

Ota meihin yhteyttä

Ota meihin yhteyttä

Täytä yhteystietosi, niin palaamme asiaan.

×

Ota meihin yhteyttä

Täytä yhteystietosi, niin palaamme asiaan.