Kun olet päättänyt ottaa käyttöön organisaatiossasi koulutusjärjestelmän, on aika valita koulutusmalli. Se voi olla haasteellista, koska huomioon otettavia asioita on niin paljon. On mietittävä oppimistavoitteita, kohderyhmiä, käytettävissä olevia resursseja (aikaa, budjettia ja osaamista) ja sitä, millaista joustavuutta sinulta vaaditaan – muutamia mainitaksemme. Matkan varrella tulee aina vain uusia asioita pohdittavaksi! Sekin on muistettava, että jokaisella koulutuksen on omat tavoitteensa ja että voit joutua muokkaamaan tai vaihtamaan koulutusmallia sen mukaan, mitä haluat osallistujien oppivan ja kuinka heidän on pystyttävä oppimaansa käyttämään.
Olemme koonneet seuraavaan joitakin avaintekijöitä, joiden avulla osaat valita juuri omaan tarkoitukseesi ja tavoitteisiisi sopivan koulutusmallin – digitaalisten koulutusten luomiseen.
- Oppimistavoitteet
Riippumatta siitä, minkä koulutusmallin valitset, sinun on oltava varma, että se sopii asettamiisi oppimistavoitteisiin. Jos haluat esimerkiksi lisätä organisaatiossasi kriittistä ajattelua ja ongelmanratkaisua, tutkiva koulutusmalli voi olla parempi kuin perinteiset luentomuotoiset mallit. Tässä tapauksessa voit verrata ominaisuuksia aktiivinen – passiivinen.
Digitaaliset koulutukset tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet passiivisen ja aktiivisen oppimisen yhdistämiseen. Voit opettaa teorian esimerkiksi videoiden, podcastien ja tekstien kautta ja käyttää sitten interaktiivisia työkaluja osanottajien aktivointiin uuden tiedon soveltamisessa käytäntöön. Näiden kahden menetelmän yhdistelmässä välimatka passiivisesta tiedonhankinnasta tiedon aktiiviseen soveltamiseen on lyhyt.
2. Kohderyhmät
Aloita miettimällä, millaisia tarpeita ja ominaisuuksia kohderyhmällä on. Koko organisaation koulutuksessa toimii parhaiten todennäköisesti aivan eri koulutusmalli kuin koulutuksessa, joka on suunnattu yksittäiselle tiimille.
Oppimisalustalla – LMS-järjestelmällä – järjestelet koulutuksia helposti työntekijäryhmien, osaamistasojen ja koulutustarpeiden mukaan. Uusien työntekijöiden perehdytys, uuden ohjelmiston tai tuotteen oppimiseen tarvittavat ohjemoduulit … tai vaikka koulutus organisaation eettisestä ohjeistuksesta niin, että kaikki ovat varmasti ajan tasalla periaatteistanne.
Osa asiakkaistamme on laatinut myös omista tuotteistaan koulutuksia, joita he tarjoavat sitten omille asiakkailleen. Erittäin pidetty ja tehokas vaihtoehto perinteiselle käyttöohjeelle!
- Resurssit
Mieti, mitä resursseja sinulla on käytettävissä. Jos valitset digitaalisen koulutuksen, tarvitset esimerkiksi oppimisalustan (LMS) sekä kirjoitustyökalun, jolla laadit kurssisi. Pohdi myös, haluatko kursseille videoita, äänitteitä tai kuvitusta, ja budjetoi ne. TicTacilta saat sekä LMS-järjestelmän että kirjoitustyökalut. Jos haluat apua koko oppimisprosessin suunnitteluun ja kurssien laatimiseen, sekin onnistuu.
- Joustavuus
Valitse koulutusmalli, joka joustaa ja pystyy vastaamaan tarpeisiin sekä nyt että tulevaisuudessa. Monet asiakkaistamme aloittavat koko organisaatiota koskevilla koulutuksilla, kuten perehdytys-, tietosuoja- tai vastuullisuuskursseilla. Ne ovat koulutuksia, jotka pysyvät ajankohtaisina pitkään ja joita on helppo päivittää tarpeen mukaan.
Käy läpi koko organisaatio ja selvitä, millaisia koulutustarpeita ja -toiveita eri toiminnoissa on!
Kun mietit oppimistavoitteita, kohderyhmiä, resursseja ja joustavuutta, muodostat samalla hyvän pohjan tulevalle kurssitarjonnalle. Valmisteleva työ on, kuten kaikessa muussakin, erittäin tärkeä vaihe. Koulutusten laatiminen on paljon helpompaa (ja hauskempaa!), kun tiedät, mitä organisaatiossanne tarvitaan. TicTacilla on kaikki resurssit, osaaminen ja tekniikka sinun auttamiseksesi – joko alusta loppuun tai vain joissakin kohdissa.
Onnea ja menestystä – ja #Neverstoplearning!