Suurien strategisten asennemuutosten läpivienti monimutkaista ja vaatii paljon resursseja. Usein ne tapahtuvat ylhäältä alaspäin, ja niiden läpimenoa työtekijöiden arjessa on vaikea saavuttaa.
TicTacilta on kysytty viime vuosina usein kestävyydestä ja siitä, kuinka asiakas voisi paketoida strategisen muutoksen koulutukseksi, joka muuttaisi sekä koulutettavien tapaa tehdä työtään että saisi heidät muuttamaan käytöstään kestävää kehitystä tukevaan suuntaan. TicTac on ollut monipuolisesti mukana kehittämässä eri osia aina kestävyyskoulutusten konsepteista ja strategioista koko sisällön luomiseen ja sen toimittamiseen avoimelle paikalle organisaation asennemuutoksen läpiviemiseksi. Työskentelytapamme riippuu organisaation edellytyksistä resurssien, tekniikan ja asiantuntemuksen osalta.
Onnistuminen kaikissa osa-alueissa edellyttää tiettyjä asioita, ja siksi olemme laatineet 5 vinkkiä onnistuneen kestävyyskoulutuksen ja -strategien rakentamiseen yrityksissä:
- Laadi selvä strategia. Strategian on oltava selkeä ja yhteydessä todellisiin asennemuutoksiin ja todellisiin tavoitteisiin, jotka yrityksenne haluaa saavuttaa. Sen on näyttävä organisaationne kaikissa yksiköissä.
- Valitse projektille vetäjä. Kun strategia ja tavoitteet on päätetty, on aika nimetä vahva projektinvetäjä, joka pystyy viemään projektin kaikkiin toimintoihin ja jolla yhteys eri yksiköihin.
- Tee muutoksesta kehittymismatka. Tässä vaiheessa alkaa luova työ, jonka perustuu asetettuihin tavoitteisiin ja kohderyhmiin. Millainen osaamisen kehittymismatkan pitää olla? Tunnista haasteet ja varsinkin mahdollisuudet. Yhdistä ne yrityksenne KPI-lukuihin ja tuloksiin jo tässä vaiheessa.
- Käytä oikeaa tekniikkaa kehittymismatkan rakentamisessa. Kun käytössäsi on oikea alusta ja oikeat työkalut sisällön tuottamiseen, on vision muodostaminen ja helposti käytettävän, kohderyhmää kutsuvan koulutuksen luominen sekä helpompaa että paljon hauskempaa. Jos tekniikka ja resurssit löytyvät talon sisältä, voit aloittaa heti. Mikäli niissä on puutteita – kysy neuvoa palvelun tuottajalta ja anna tehtävä ulkopuolisille konsulteille.
- Suhtaudu kestävyyskoulutukseen matkana, joka ei pääty koskaan. Osallistujien on – tietenkin – päästävä matkan päähän. Mutta strategiset siirtymät eivät tapahdu yhdessä yössä. Jatka keskustelua ja lanseeraa uusia versioita niin, että organisaatio nousee niiden myötä seuraavalle tasolle.